noi cei de ieri …..si noi cei de azi

Posted: 15 februarie 2011 in Uncategorized

Azi am primt un mail de la o veche prietena,adica chiar as putea sa ma mandresc ca o cunosc de 30 ani,in fine un mail cu o gramada de imagini despre copilaria noastra,copilarie impartita in cea  1-comunista si 2 cea democrata.Eu am avut o copilarie plina de joc si imaginatie nu stiam de calculator,de filme porno,de sex.Eu ma jucam”ascunsa”,saream coarda,ata,jucam pac -pac.vacantele le petreceam la bunici,mancam ciocolata chinezeasca ca era mai buna ca a noastra ,stateam la c

// <![CDATA[
var br_sitecode = "menshealth";
var br_sitepath = "editorial/";
var IVW="http://"+br_sitecode+&quot;.count.brat-online.ro/cgi-bin/cnt/CP/"+br_sitepath;
document.write("„);
// ]]>

PUBLICITATE

Numarul 58-59
Distreaza-te fara bani

Dacă vrei să te distrezi copios, chiar şi în vara aceasta „de criză”, întreabă-i pe cei care au în jur de 40 de ani cum de reuşeau să aibă parte de vacanţe memorabile.
Astăzi, totul se raportează la bani, iar cheltuirea lor a devenit un reflex. Voi evita să mă gîndesc acum la influenţa pe care societatea modernă o are asupra comportamentului nostru. Mai de­­grabă voi căuta soluţii pentru tot omul care îşi dorește să se distreze, în ciuda lipsei permanente de lichidităţi.

O soluţie „de criză” ar fi comportamentul generaţiei mele, care și-a trăit adolescenţa în comunism, tinereţea, în perioada tranziţiei post-decembriste, iar primii ani ai maturităţii, în actuala conjunctură economică. Cum de am reuşit să avem parte de momente memorabile, cu atîtea lipsuri în jurul nostru? Răspunsul este simplu: nu ne gîndeam la bani. Nu existau, aşa că reuşeam să trăim cu alte aspiraţii. Vacanţele din acele vremuri nu erau deloc lipsite de distracţii. Nu eram preocupați de calcule şi de griji. Cu cît gaşca era mai mare, cu atît vacanţa devenea una mai de succes. Şedeau 12 oameni pe cele 6 locuri ale unui compartiment de tren, iar într-o cameră de hotel locuiau, într-un sejur, şi 5 persoane. Bineînţeles că atunci nu existau controale stricte, se mergea frecvent „cu naşul” pe tren, iar la recepţia hotelului te prezentai mai întîi cu o „atenţie”. Intrarea în discotecă se mai făcea şi pe uşa din dos, iar băutura era cîteodată cumpărată din magazin şi introdusă în localurile de lux prin mijlocirea serviciului de pază, care primea în prealabil o „atenţie”, firește.

E clar că acum nu sînt recomandate astfel de practici din perioadele apuse, dar, totuşi, ce făcea oare acele vacanţe să fie de neuitat? Grupul. Oricîte probleme ar fi apărut, oricît de mari ar fi fost restricţiile impuse de autorităţi, gaşca mare cu care te înconjurai făcea ca lumea să fie a ta. Uneori, dormeai într-un cort la Vama Veche împreună cu alţi șapte amici, iar cînd se făcea dimineaţă toată plaja era a voastră. Și serile deveneau, de asemenea, memorabile. Foc de tabără, chitară, bancuri cu sutele, rîsete sincere şi… libertate.

Asta pare să fie problema vacanţelor actuale, lipsa libertăţii. Nu eşti stăpînul propriului timp şi, pe lîngă asta, mai eşti preocupat şi de gîndul că maşina ta nu ar fi conformă cu standardele celor cu care urmează să pleci în vacanţă. Te îndepărtezi în fiecare an de grupul tău, încerci să aderi la fel şi fel de societăţi care nu te caracterizează, tocmai pentru că aşa crezi că evoluezi. De fapt, te afunzi şi mai tare într-o existenţă lipsită de distracţie, iar banii ajung să-ţi guverneze viaţa.

Soluţia ar fi să revenim la distracţiile de odinioară, regăsindu-ne gaşca de prieteni. Iar dacă avem copii, ne putem inspira de la părinţii noştri, întrebîndu-i cum de au reuşit să ne facă vacanţele de neuitat. Poate, uneori, ar trebui să mai mergem şi cu cortul la mare sau la munte, sau să campăm împreună cu prietenii la marginea unui rîu pentru un grătar, într-o noapte plină de bancuri și de stele deasupra capului. Din păcate, ne-am învăţat să gîndim negativ: ba că rîul s-ar putea umfla peste noapte şi ne-ar putea lua cortul, ba că ar putea veni ursul să ne mănînce în timpul somnului. Ne întreţinem o stare falsă de alertă şi ne distrugem vacanţele, visurile. Uităm de gaşca mare şi veselă care ne-aşteaptă să ne distrăm şi uităm chiar de propria libertate. Gîndeşte-te la asta şi mergi să te simţi bine. Fără bani.

Nu exista comentarii in aceasta pagina.

Tu ce crezi?

Numai membrii autentificati pot adauga un comentariu.

// <![CDATA[
/*

// <![CDATA[
/*
// <![CDATA[
/*
// <![CDATA[
/*

// <![CDATA[
/* // //

oada la 5-6 dimineata ca sa luam lapte

Lasă un comentariu